Sık İdrara Çıkma

Gün içinde normalden daha fazla idrara çıkma durumunun gözlenmesi, sık idrara çıkma şikayeti olarak baş gösterir. Sık idrara çıkma durumu günün herhangi bir evresinde gözlenebilir. Şikayet geceleri kişinin uyku düzenin bozabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Çok sık idrara çıkmak şikayeti her zaman ciddi sağlık sorunları teşkil etmez. Kimi zaman gün içinde fazla sıvı alımından ötürü sık idrara çıkma hali gözlenebilir. Bu durum gayet normaldir ve endişeye gerek yoktur. Fakat şikayet idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların bulgusu olabileceğinden, bir süredir devam ediyorsa muhakkak uzman doktora gidilmesinde yarar vardır.
Sık İdrara Çıkma Nedenleri Nelerdir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar torbası, üretra ve böbrekler idrar yolunu oluşturan yapılardır. Bunlardan herhangi birinde enfeksiyon gözlenmesi halinde idrar yolu enfeksiyonu baş gösterebilir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Sık idrara çıkma durumu idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığının belirtileri arasındadır. Bunun dışındaki bulguları ise şunlardır;
- Ağır kokulu idrar,
- Gün içinde çok sık idrara çıkma isteği,
- Karnın alt bölgesinde şişlik ve ağrı,
- İdrarda kan,
- Mide bulantısı ve kusma
Şayet yukarıda bahsedilen semptomlar bir süredir devam ediyorsa, mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Özellikle hamilelik dönemindeki kişilerin, kesinlikle gözardı etmemesi gereken bir konudur.
Aşırı Sıvı Tüketimi
Gün içinde fazla sıvı alımı idrara çıkma isteğini tetikler ve arttırır. Özellikle kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi ve alkol alımı gibi durumların akabinde sık görülür.
Hamilelik
Şeker Hastalığı
Kandaki şeker oranının yüksek olması halinde yani diyabet hastalığında, kişide sık idrara çıkma şikayeti baş gösterebilmektedir. Kronik bir rahatsızlık olan şeker hastalığına halk arasında sık rastlanır.
Diğer Etkenler
- Prostat bezi büyümesi,
- Prostat bezi iltihabı,
- Mesane kanseri,
- Böbrek yetmezliği,
- Psikolojik etkenler(kaygı, endişe)
Gün içinde fazla sıvı tüketilmemesine rağmen çok sık idrara çıkma isteği doğuyorsa, altında yatan neden ciddi olabileceğinden bir an evvel sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Şikayetin altında yatan neden belirlendikten sonra nedene yönelik tedavi sürecine geçilir.