Burun Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Burun Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Burun kuruluğu dönem dönem birçok kişinin yaşadığı bir problem haline gelmiştir. Ancak bazı olgularda meydana gelen kuruluk kısa süre içerisinde geçmez, kişinin nefes almada ciddi problemler yaşamasına, gece uyurken problemler yaşamasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden uzun süreli geçmeyen burun kuruluklarının altında yer alan etken ayrıntılı bir şekilde araştırılmalı ve gerekli müdahale uzman hekim tarafından yapılmalıdır.

Aşağıda burun kuruluğuna sebep olabilecek etkenler ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Siz de bu nedenlerden birine veya birkaçına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hiç zaman kaybetmeden uzman bir kulak-burun-boğaz doktoruna giderek şikayetlerinizi anlatınız.

Burun Kuruluğu Neden Olur?

1-)Hava Durumu

Kişinin bulunduğu ortamdaki havanın şartları burun mukozasını, burun nemini direkt olarak etkilemektedir. Kuru ve nemsiz bir havada yaşamak kişide burun kuruluğuna sebep olabilmektedir. Uzun süreli böyle bir ortamda yaşamak burun mukozasında kalıcı yan etkileri, kalıcı kuruluklara sebep olabilmektedir.

2-)Enfeksiyonel Hastalıklar

Burun mukozası bakteri, virüs, mantar gibi hastalık yapıcı mikroorganizmaların burnun iç kısımlarına geçmesini engellemektedir. Burun kuruluğunun oluşması burnu ve vücudu bu tür mikroorganizmalara karşı açık hale getirmektedir.

Enfeksiyonel hastalıklarda hastalığın yayılımını engellemek için sıklıkla kullanılmakta olan antibiyotikler, burun spreyleri burun mukozasında tahrişlere ve kuruluklara sebep olabilmektedir. Bu tarz ilaçların kullanılması sonrasında burun kuruluğu meydana gelebilmektedir.

Aynı zamanda burun tıkanıklığını açmak için özellikle alerjik rinit gibi hastalıklarda sıklıkla kullanılmakta olan burun spreylerinin belirtilen süreden fazla kullanılması ki bu süre genellikle beş günü geçmemektedir, burun mukozasında çeşitli tahribatlara ve burun kuruluğuna sebep olabilmektedir.

3-)Hormon Kaynaklı Değişiklikler

Vücudumuzdaki hormon seviyeleri yaşa ve belirli durumlara bağlı olarak sürekli değişiklik göstermektedir. Özellikle kadınlarda belirli yaş sonrasında gözlenen menopoz ciddi hormonal değişikliklere sebep olur. Mukoza kuruluğu bu etkilerin başında gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak menopoza giren kadınlarda burun kuruluğu gözlenebilmektedir.

Hormonal dengenin ciddi oranda değiştiği gebelikte de bu tarz olgular gözlenebilmektedir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek olan bu durum diğer faktörler ile de tetiklenerek ortaya çıkabilmektedir.

NOT: Burun kuruluğu mevsimsel geçişlerde özellikle alerjisi olan kişilerde sıklıkla meydana gelebilmektedir. Genellikle burnun iç kısımlarında yangı şeklinde meydana gelen bu durum kullanılan ilaçlar ile daha da tetiklenebilir. Dönemsel olarak meydana gelen bu olgu alerjenlere(alerjiye yol açan maddeler) karşı koruyucu önlemlerin alınması ile önlenebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ