Bebeğin Baş Kısmında Ateş

Baş kısmında ateş sorununa daha çok bebeklerde rastlanır. Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinler kadar gelişmemiş olduğundan, bebekler hastalığa daha müsaittirler. Bu yüzden bebeklerde yüksek ateş sorununa sık rastlanır. Bu durumda anne ve babalar genellikle paniğe kapılırlar ve ne yapacaklarını bilemezler. Ancak paniği gerektirecek bir durum yoktur. Eğer bebeğin ateşi 40 dereceyi geçiyorsa, rahatsızlık ihmal edilmemeli ve bir an önce doktora gidilmelidir.
Henüz 3. ayını doldurmamış bebeklerde ateş sorunu olduğunda hiç vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır. Bu dönem bebeğin sağlığı için oldukça risklidir. Bebekte ateşin bir çok nedeni olabilir. Bebeklerde ateş genellikle bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır.
Eğer bebekte sürekli yorgunluk-uyku hali varsa ve ateşi 40 derecenin üstündeyse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yüksek ateş ve soluk alıp vermesinde oluşabilecek sorunlar bebekte kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden ihmal edilmemeli ve bir an önce çocuk hastalıklarına gidilmelidir.
Yüksek ateş haricindeki normal seviyedeki ateşlenmelerde, anne ve babanın evde uygulayabileceği yöntemleri bilmesinde fayda var. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi güçlenene kadar, hastalık ve dolayısıyla yüksek ateş sorunu sık olacaktır. Evde uygulanabilecek bir takım yöntemlerle, bebeğin ateşi düşürülebilir.
Bebekte Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
- Bebeğin bolca sıvı tüketmesi ateşin düşmesinde etkilidir. Sıvı yiyecekler ve içecekler verilmelidir.
- Bebeğin üzerinde çok kalın giysiler varsa çıkarın. Daha ince ve bol kıyafetler giydirin.
- Ortamın sıcaklığını bebeğe uygun ayarlayın. Ne çok düşük ne de çok yüksek olmalı. Sıcaklığın 20-22 derece civarında olması bebeğin ateşinin düşmesinde etkilidir.
- Islatılmış, ılık bezlerle bebeğin vücut ısısını alın. Ilık duş da bebeğe iyi gelecektir.