Ayak Tarak Kemiği Kırığı Ve Tedavi Süreci

Ayak Tarak Kemiği Kırığı Ve Tedavi Süreci

Ayak bölgesi vücudun hemen hemen tüm ağırlığını üstlenmektedir. Kimi zaman aşırı kilo ya da ayağa fazla yüklenilmesinden kaynaklı ayak tarak kemiğinde kırıklar oluşabilmektedir. Özellikle bilinçsiz ve dengesiz yapılan egzersizler, ayak tarak kemiklerinde kırıkların meydana gelmesinin en bilindik nedenlerinden biridir. Tarak kemiği kırıkları daha çok sporla ilgilenen kişilerde görülmektedir.

Ayak Tarak Kemiği Kırıkları Neden Olur?

  • Ayak Yapısı: Ayak yapısının fazla kavisli ve yüksek olması, vücuttaki tüm basıncın ayak tarak kemiklerine binmesine neden olur. Bunun sonucunda ise tarak kemiklerinde kırık ve çatlaklar oluşabilmektedir.
  • Bilinçsiz ve Dengesiz Yapılan Egzersizler: Ayak tarak kemiği problemleri sporcularda daha çok görülür. Isınmadan ve ani yapılan egzersizler ayak tarak kemiğinde kırık, çatlak gibi problemlerin oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Aşırı Kilo(Obezite): Ayak vücut ağırlığının büyük bir bölümünü üstlenmektedir. Ancak aşırı kilo ve obezite sorunu olan kişilerdeki ağırlık  daha fazla olduğundan, ayak tarak kemiklerine bu yük fazla gelebilmekte ve kırıklar oluşabilmektedir.
  • Giyilen Ayakkabılar: Ayak yapısı genetik etkenlere göre değişiklikler göstermektedir. Gün içinde tercih edilen ayakkabıların, ayağı sıkması ve rahat olmaması tarak kemiği kırıklarına yol açabilmektedir. Özellikle topuklu giyen kadınlarda ayak tarak kemiği kırıklarına daha fazla rastlanmaktadır.

Ayak Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Ayak tarak kemiğinde oluşan kırıklar beraberinde ağrı ve ayak çevresinde aşırı hassasiyeti getirir. Kırık durumunda ayağa dokunulduğunda acı ve sızlama hissedilir. Ayak bölgesinde morarma ve şişlik oluşabilmektedir. Rahat hareket edememe ve ayağın üzerine tam basamama gibi sorunlar da ayak tarak kemiği kırığının belirtileri arasındadır. Eğer ayak tarak kemiğinizde ağrı ve bahsettiğimiz belirtileri görüyorsanız, kırık oluşma ihtimali yüksek olduğundan bir an önce doktora başvurmanızı öneriyoruz.

Ayak Tarak Kemiği Kırığı Tedavisi

Tedavi yöntemi her ne kadar kırığın şiddetine bağlı olsa da genellikle alçı yöntemi kullanılır. Kırıklar alçıya alınır ve 3-4 hafta boyunca kırık bölge alçı içinde kalır. Kemiklerin kaynamasında herhangi bir sorun ortaya çıkmadıysa, iyileşme süreci 6-8 hafta arasında değişmektedir.

Kemiklerin kaynamaması durumunda ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Ameliyattan sonra yaklaşık 4 hafta kadar ayağın üzerine basılmaması ve istirahat edilmesi gerekir. Bu 4 haftalık süreçte koltuk değnekleri ve farklı yöntemlerle hareket sağlanır. 4-5 hafta geçtikten sonra ise kiş fizik tedavi programlarına dahil edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ